Rusija

Vol. 1 Na začetku je bila ideja

Konec avgusta odhajam na polletno študijsko izmenjavo v Rusijo. Na azijsko stran, v Sibirijo, deželo zime, Gulagov in transsibirske železnice, v mesto, imenovano Tomsk. Zakaj? Ker je tam nekaj novega, nekaj čisto drugačnega, torej posebna izkušnja, ki jo na Zahodu verjetno še nisem izkusil. Obiskal sem že večino evropskih držav, okusil Združene države Amerike in naravo v Kanadi. Globoko v sebi pa se želim tudi malo odmakniti od vrveža in samo “čilirati” v novem okolju. Kakorkoli že, odločitev sem sprejel, vizum in letalske karte že imam, tako da “just do it”. Mami že pobira stave, kdaj se vrnem in mi sama daje 3 tedne. Bomo videli.

Ker za mesto Tomsk večina ljudi še ni slišala, predvsem pa zato, ker podpiram odhod kamorkoli v tujino z namenom pridobivanja novih izkušenj, znanj in spoznavanja tuje kulture, bom moje popotovanje tudi dokumentiral in objavil na spletni strani. Ko sem se pred 3 leti odločal za odhod na študij (BSc elektrotehnike) v tujino, sem se pri iskanju osredotočil samo za najbolj znane univerze v “razvitih” državah. Sedaj skozi pogovore z drugimi Slovenci, ki so študirali ali pa še zmeraj študirajo v tujini, počasi dojemam, da so tudi ne tako znane univerze v ne tako slavnih mestih izjemno kvalitetne, ter da je lahko študij v manjših in manj znanih mestih še celo bolj zabaven, zato jih pri iskanju primernega študijskega programa ne smemo zanemariti.

To hipotezo bom postavil pod test na politehniški univerzi v Tomsku.

Na začetku je bila ideja

Že pred začetkom študija sem vedel, da bom odšel na izmenjavo v tujino, saj je to neprecenljiva izkušnja, predvsem zaradi osebnostnega razvoja – “get out of your comfort zone” – v kar te prisili življenje v povsem novi državi. Začetek nečesa novega v drugem mestu ima poseben čar, kar sem opazil ob odhodu na študij v München. Take priložnosti doma pač nisem imel. To je bil “zakaj”, zdaj pa bom opisal še “kako”.

TUM (op.p. Tehniška univerza v Münchnu), kjer trenutno študiram, ima poleg programa za pretok znanja v Evropski Uniji – Erasmus – tudi svoj lastni program za študijske izmenjave, ki se imenuje TUM Exchange (link!), in pokriva cel svet brez EU. Na voljo je malo morje univerz, število mest pa je zelo omejeno ter ker je za razliko od Erasmusa, ki je vezan na posamezno fakulteto, TUM Exchange vezan na celotno univerzo, je konkurenca ogromna.

Ideja je meso postala

Ker se je potrebno prijaviti že 1 leto pred odhodom, sem prvič resno razmišljal o prijavi že v 2. letniku, a sem se na koncu odločil, da prijave ne oddam, ker se mi je zdelo malce hitro in na silo. Lani, v 3. letniku sem dokončno sprejel odločitev, da vzamem absolventsko (dodatno) leto, v katerem bom šel na izmenjavo in napisal diplomsko nalogo. Pri iskanju destinacije sem si več ali manj pogledal vse možnosti, začenši z najljubšimi mesti. V prvi izbor je prišlo vse kar mi je bilo zanimivo – Waterloo in University of British Columbia v Kanado, Rusija, Japonska, Singapur, Avstralija. Prvi cilj izmenjave je zame spoznavanje nove kulture in ne študij na čim boljši univerzi, zato sem izločil Kanado, kjer je kultura zelo“podobna” naši. Zaradi sistema izbora so najbolj popularne destinacije, kot so Združene države Amerike, Japonska in Singapur ter Avstralija, rezervirane za pripadnike posebnega sloja študentov (beri: pripadnike ne-tako-tehniških-strok), za katere je dobro povprečje dejanska praksa in ne samo utopični, nedosegljivi idealizem. Primer procentualne verjetnosti, da dobiš mesto na univerzi po državah:

Japonska, Avstralija, Canada, ZDA (večina univerz) < 25 %

India, Kitajska (večinoma) > 50%

Vir: https://www.international.tum.de/fileadmin/w00bwe/www/Wege_ins_Ausland/Studierende/TUMexchange/Auswahlquote_TUMexchange_2018_2019_GESAMT_eng.pdf

Naslednji, zame precej omejujoč, kriterij je bil finančni. Pol leta študija v Kanadi znese najmanj 1500e na mesec, v Singapurju prav tako ali še več. Kot študent na izmenjavi zelo veliko potuješ in uživaš, kar ravno ne pomaga znižati stroškov. Za Rusijo, sploh Sibirijo, so ocenjeni mesečni stroški okrog 400-500e. Za primerjavo: študentski dom v Tomsku stane mesečno 60e. To si lahko sam s prihranki pokrijem, kar mi zelo veliko pomeni. Štipendije sicer so, vendar so redke in jih je zelo težko pridobiti.

Ko sem se nekako zedinil za odhod v Rusijo, sem se moral odločiti še za univerzo. Po pravici, kaj preveč nisem razmišljal, ampak če že nekaj delam, delam to tako kot je treba – če se odločim iti v novo okolje in spoznati kulturo, bom šel v Sibirijo, o kateri vem čisto nič! Tudi spletna stran TPU-ja (Tomsk Polytechnic University) mi je bila všeč. Prijatelj mi je tudi poslal blog njegovega znanca s Finske, ki se je tudi odpravil na izmenjavo v Tomsk, kateri me je še bolj utrdil v odločitvi. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin to, da je šel s prijatelji brez kakršnega koli izpita ali predznanja na strelišče, kjer so jim brez vprašanj v roke potisnili napolnjen Kalshnikov (avtomatska puška) in rekli naj začne. Bizarno.

O Tomsku pred tem nikoli nisem slišal. Nekateri prijatelji in znanci se, ko jih vprašam, kam bi šli na izmenjavo zgovarjajo na to, da nimajo nobene “pametne univerze”. Prepričan sem, da se bom jaz imel super, s čimer upam da bom dokazal, da destinacija ni spet tako pomembna. Mogoče je pa samo meni lahko govoriti, ker sem se odločal med 200 možnostmi. Ne vem, presodite sami!

7 dni je gospod delal

Po prejetju potrditvenega pisma o nominaciji za študijsko izmenjavo (božič 2017, sredi 3. letnika), sem se najprej prijavil na TPU (marec 2018), kar je bolj kot ne birokratičen korak. Ko so me uradno sprejeli in mi poslali povabilo (junij 2018), sem šel delat vizo, ki sem jo sredi julija 2018 tudi prejel! Kontaktirala me je tudi že predstavnica Buddy Cluba v Tomsku, Irina (kje si, CR7!), ki vsakemu tujemu študentu dodeli “buddy-ja”, ki ti pomaga pri vsem. Prav tako mi TPU zagotovi prevoz iz letališča do študentskega doma – top. Majhna stvar, ki pa sem je neizmerno vesel.

Karte so tudi že kupljene. Cena enosmerne vozovnice München – Moskva, Moskva – Tomsk: 300e.  Fer. Let sem kupil tako, da ostanem še 2 dni v Moskvi. Potapljači se tudi najprej ustavijo na določeni globini, da se pritisk izravna. Baby steps! Se že veselim!

8. dan je gospod počival

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja