Razmisljanje,  Splosno

Slovenia to abroad real quick!

Kako do študija v tujini v 4 korakih?

Včasih se je treba malo zbrcati ven iz udobja (beri “comfort zone-a”). Verjetno tule govori moja športna narava. Študij v tujini je sigurno nekaj takega, za kar je se treba malo potruditi. A na koncu se vedno splača! Če meni ne verjamete, prihaja v prihodnosti serija pogovorov s Slovenci, ki v tujini že študirajo! #staytuned Tukaj pa je, prvič viden, spisan posebej za vse, ki ste v gimnaziji ali srednji šoli in razmišljate kako nadaljevati izobraževanje (življenje ?!) :

Recept za odhod v tujino:

 

1.) Razmisli, kaj bi študiral, oziroma kaj te najbolj zanima. Tehnologija? Business? Medicina? Jeziki? Mešanica?

2.) Raziskovanje! Najdi nekaj programv, ki ti najbolj ustrezajo!

3.) Preglej zahteve za vpis v programe in roke prijav ter financiranje!

4.) Prijavi se! Srečno!

 

1. Vem, čista muka… AMPAK…

Veliko univerz ponuja mešane programe, za tiste, ki še ne veste, kaj točno bi študirali. Na primer, Tehniška Univerza v Minhnu ponuja program “Ingenieurwissenschaften” (op.p. inženirske znanosti), kar je program, kjer pridobiš osnove v vseh tehniških smereh: strojništvu, elektrotehniki, kemiji, fiziki, matematiki in računalništvu. Na drugi stopnji (Masterju) lahko vpišeš katerokoli od zgoraj naštetih smeri.

Podoben program za podjetnike po duši je TUM BWL (business v povezavi z eno tehniško smerjo).

TUM je samo ena izmed neštetih univerz. Čisto za vsakega se najde kaj.

Če res ne veš, kaj bi študiral, imam zate še praktičen nasvet:

Preglej predmetnike na različnih smereh, preberi opise. Tako najhitreje vidiš, če te določena smer zanima ali ne. Vse ti seveda ne bo všeč, ciljaj na recimo 70%. Vedno boš imel predmete, ki se jih bo mučno učiti.

2. Raziskovanje! Najdi nekaj programov, ki ti najbolj ustrezajo!

Rusija, hmmm?

 

Dober začetek so rankingi (npr. Qs Top Universities), ki pa jih vzemi bolj z rezervo. Išči univerze v mestih, kamor bi rad šel (mogoce si že kje bil, pa ti je bilo všeč).

Vse države imajo portale in brošure za mednarodne študente. Tako lahko hitro najdeš skrite bisere, ki jih v rankingih spregledaš.

 

 

Faktorji, na katere se osredotoči pri :

 • študijskemu programu.
  Ali ti ustreza predmetnik? Predmetnik je najbolj pomemben del tvojega študija. Konec koncev se boš moral te predmete tudi naučiti in pisati izpit. Preberi si opise.
  Ali je obvezna udeležba na predavanjih? Imajo predmeti tudi laboratorijski del?
  Časovnica: kdaj se predavanja začnejo in končajo, kdaj imaš počitnice… (praviloma ima vsaka univerza drugačno časovnico). TUM začne z zimskim semestrom v začetku oktobra, izpitno obdobje se začne sredi februarja. Potem so do sredine aprila počitnice. Poletni semester traja do sredine julija, nato sledijo izpiti ter počitnice do oktobra (semester structure na TUM).
 • jeziku programa. 
  Če je program v jeziku, ki ga ne znaš na nivoju, ki ga zahtevajo, ne boš sprejet. Se pa vse da, če se hoče. Prijatelj, ki tudi študira elektrotehniko na TUM-u, se je nemško naučil za nivo B2 v 4. letniku srednje šole!!! (na gimaziji je imel španščino)
  Certifikat o znanju jezika lahko ponavadi oddaš tudi naknadno, po roku za prijavo, a pred začetkom šolskega leta oziroma ob vpisu.
 • kraju. 
  Bi rad živel v velikem mestu ali v manjšem, študentskem mestecu? Želiš med študijem kot študent delati v kakšnem specifičnem podjetju?

 

Znanje tujih jezikov je ena izmed najpomembnejših veščin! Večina dodiplomskih programov je v državnem jeziku.

3. Preglej zahteve za vpis v programe ter roke prijav.

Ob vprašanjih pošlji email na univerzo in vprašaj koga, ki tam študira. Ljudi najlažje najdeš na Facebooku. Slovenci, ki živimo v tujini, imamo za povezovanje različne Facebook strani. Na primer: Slovenci v Minhnu in Slovenci v Nemčiji.

Preveri kakšni so stroški življenja in ali ima univerza šolnino, ter razmisli, če si lahko to privoščiš. Poišči štipendije.

V Sloveniji sta najbolj znani štipendiji AdFutura (rok za oddajo aprila) ter štipendija Mestne Občine Ljubljana (rok: oktobra za študente, pogoj: rezident MOL). Poleg tega ponujajo nekatera podjetja kadrovske štipendije, ki so manj znane ampak super! Pozanimaj se!

Druge države tudi ponujajo različne štipendije za mednarodne študente. Na Danskem lahko na primer prejmeš tudi do 850 € državne podpore, če delaš najmanj 40 ur na mesec (in seveda plačo).

Študentsko delo. Za razliko od Slovenije, v tujini študentje zelo dobro zaslužijo. Tako si lahko delno (ali v celoti v nekaterih primerih) financiraš svoj študij, vendar računaj, da boš potreboval okoli pol leta, da urediš vse birokratske zadeve in najdeš službo. Minimalne urne postavke: Nemčija 8.5 € (povprečno 10 € +), Danska 13.5 € …

Zadnja možnost financiranja so tudi študentski krediti, ki so v tujini kar pogosti.

Če si res želiš je prav vse mogoče!

4. Izberi 2 ali 3 univerze in se prijavi!

Bodi realen, preceni kje imaš možnosti, da boš sprejet.

Ne razmišljaj samo o tem, kako dobro je univerza rangirana. Sedaj imaš vse informacije o progamu in kraju kjer boš preživel naslednja 3 leta. Vzemi si dan ali dva in ne razmišljaj o tem. Pusti, da se tvoja podzavest odloči zate. Če te zanima več o tem, kako se odločamo, preberi knjigo “How we decide” (pisatelj Jonah Lehrer). Zelo zanimiva knjiga, pomaga pri sprejemanju odločitev.

Srečno!

Nasvet: Bodi odprt in se ne preveč zapičit v prvo izbrano univerzo. Zmeraj so alternative, ki so lahko boljše. Primer prakse: v Minhnu je prva izbira večine opravljanje prakse pri BMW-ju. Veliko jih je na koncu razočaranih, ker to ni bilo to, kar so pričakovali. Eden od razlogov je ta, da BMW zelo veliko dela “out-sourca” manjšim, specializiranim podjetjem. Velika večina študenskih praks se ukvarja prav z logistiko in usklajevanjem vseh procesov, kar za nadobudne inženirje, ki bi radi razvijali nekaj novega, ni najbolj zanimivo. Nauk te zgodbe: preglej različne možnosti! Ni vse zlato, kar se sveti. Pozanimaj se, kaj točno bos v podjetju delal oz. kakšen bo na univerzi tvoj predmetnik. Sprašuj, sprašuj, sprašuj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja