Opis projekta

Kdo so Strici iz tujine:

Strici (in tetke seveda tudi) iz tujine so mlade Slovenke in mladi Slovenci, ki so šli po malo drugačni poti in študirajo ali pa so študirali v tujini.

So (še) ne poznani obrazi na slovenski akademski sceni. Ni jih za zamešati za strice iz ozadja, saj po večini nimajo veliko denarja in so samo revni študenti v dragi tujini.

Kaj je naš cilj? 

Spletna stran Strici iz tujine je zbirka vseh informacij, ki jih potrebuješ, če želiš svoj študij začeti ali pa nadaljevati na tujih univerzah. Na strani lahko najdeš pogovore s Slovenci, ki že študirajo ali pa so študirali v tujini, uporabne informacije o prijavnih postopkih na različnih univerzah ter tudi stroške, ki jih boš imel ter morebitne možnosti financiranja. 

Cilj je povečati odhod mladih Slovencev na študij v tujino, saj smo mnenja, da lahko mladi tako najlažje pridobijo pre-potrebne izkušnje ter se osebnostno razvijejo. 

Več kot gre mladih v tujino, več se jih vrne – matematika je preprosta. Vsak v tujini izobražen Slovenec, je unikaten kader, ki je še kako zanimiv za katerokoli podjetje zaradi raznovrstnih izkušenj, ki jih je pridobil v tujini. 

Dolgoročna vizija je sledeča: 

Povezati slovenska podjetja z v tujini izobraženemi Slovenci. Verjamemo, da je razlog za ne-vrnitev veliko mladih v Slovenijo prav ne zadostna in ne dovolj jasna povezava med slovenskimi podjetji in zdomci. Tukaj manjka transparentnosti in prepoznavnosti. V tujini potencialen kader podjetja kot so BMW, Boston Consulting Group, Audi itd. na dnevni ravni novačijo s ponudbami za zaposlitev in predstavitvami na raznih sejmih in univerzah. Njihovi spletni zaposlitveni portali so lahko dostopni, prosta delovna mesta so lepo opisana, tako da je prijava kar se da lahka. Slovenci v tujini so temu pravtako izpostavljeni in slovenskih podjetij pogosto sploh ne poznajo, ko pa se želijo zanimati za odprta delovna mesta, so odgovori podjetij pogosto počasni.

Slovenska podjetja morajo slovenski vrhunski v tujini izobraženi kader uloviti in ne čakati, da pride sam.

Strici iz tujine 

se zavzemamo za odhod čim več mladih po znanje na tuje ustanove ter za hkratno olajšanje vrnitve mladih v domovino.

Če se kot posameznik ali podjetje počutite poklicane, da bi podprli našo vizijo, nas kontaktirajte. Vaše podpore, idej, mnenj in kritik se zelo veselimo!